Evde sebze yetiştirmek için hazır tüyo! Aralık ayında ekin, taze taze tüketin

Hava koşullarının farklılaşmasıyla birlikte ekim işlemleri başlıyor. Tam vaktinde ekilen bazı bitkiler ise çok daha verimli sonuçlar almanıza, taze sebzeler elde etmenize yarayabilir.

Her ay değişen sebze, meyve, tahıl tohum ekim zamanları farklı sebzeler için uygun zamanın belirlenmesini sağlıyor. Bu aylarda özellikle yaz için sebze fideleri hazırlanıyor. Tarlalarda ise yazlık sebze dikilecek alanlara derin sürümü yapılıyor.

Seralar işlemlere hazırlık yaparken bir yandan gübre işlemleri tamamlanır. Ancak bu tür işlemleri, evinizin bahçesinde de deneyimlemek mümkün. Bu sayede daha kaliteli besinler tüketebilirsiniz.

TAZE SOĞAN

Taze soğan tohumları genellikle yerel bahçe marketlerinde veya fidancılarda bulunabilir. Kaliteli ve taze tohumlar seçmeye özen gösterin. Toprağı gevşek ve hafif hale getirmek için bahçenizi kazabilir veya çapalayabilirsiniz.

Tohumları doğrudan toprağa ekebilirsiniz. Yaklaşık 1-2 cm derinliğinde ve birbirlerinden 5-10 cm aralıkta ekerek sıralar oluşturmak işinizi kolaylaştırır. Taze soğanların büyümesini teşvik etmek için düzenli olarak sulama ve gübreleme yapmayı unutmayın.

MAYDANOZ

Yetiştirilmesi kolay olan bu bitkiyi de aralık ayında ekebilirsiniz. Maydanoz, yarı gölge veya tam güneşte yetişebilen bir bitkidir. Ancak, bol miktarda güneş alan bir alanda daha iyi gelişir. İlk aşamada, kaliteli maydanoz tohumları seçmeyi ihmal etmeyin.

Tohumları doğrudan toprağa ekebilir veya önceden iç mekanda fideleri büyütebilirsiniz. Maydanoz, düzenli sulamayı sever. Toprağın sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Ancak kök çürüklüğü olmaması için aşırı sulamaktan kaçının.

BAKLA

Bahçe sebzelerinden biri olan bakla, tohumlarıyla ekimi oldukça kolay sebzelerden biridir. Bakla bitkisi tam güneş ışığı alan yerleri tercih eder. En az altı saat güneş ışığı alabilecekleri bir konum seçmek daha iyi olacaktır.

Bakla tohumlarını doğrudan toprağa ekebilirsiniz. Tohumları yaklaşık 2-3 cm derinliğe ekerek sıralar arasında 30-45 cm mesafe bırakabilirsiniz. Elbette ki bu oran alana göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca, düzenli bir şekilde sulamayı unutmayın.

ENGİNAR

Enginar fideleri ekimine başlanabilir. Bunun için don riski geçtikten sonra, toprak ısındığında ve hava sıcaklıkları uygun olduğunda ekim yapabilirsiniz. Enginar tohumlarının çimlenmesi için ılıman bir sıcaklık ve yeterli ışık gerekir. İç mekanlarda yetiştiriyorsanız, tohumları çimlenme başlayana kadar ılıman bir yerde tutmalısınız.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir